Fotografierna föreställer platser i Sverige, Norge och Finland där det påstås spöka. Klicka på bilderna för att se dem i större versioner.
Bild 1-4: Borgvattnets prästgård i Borgvattnet, Jämtland uppfördes 1876 och är antagligen Sveriges mest ökända spökhus. Fenomenen som påstås inträffa här inkluderar en gungstol som gungar av sig själv, ljudet av fotsteg samt tre sorgsna kvinnor som uppenbarar sig i ett av rummen. Fotografierna togs 2023.
Bild 5-12: Villa Elfkullen i Uddevalla, Västra Götaland, uppfördes och byggdes ut mellan åren 1886-1902 av tidningen Bohusläningens grundare Ture Malmgren. Han ska enligt sägnen själv visa sig på verandan. En del säger sig också ha upplevt en osynlig närvaro i biblioteket på andra våningen. Fotografierna togs 2024.
Bild 13-22: Fredrikstens fästning i Halden, Norge, som började uppföras år 1661. Kung Karl XII stupade här den 30 november 1718. Fästningen har ett känt spöke som uppenbarar sig som Vita damen. Fotografierna togs 2024.
Bild 23-24: Virunkatu 1 i Helsingfors, Finland byggdes 1888 och inhyser ett av stadens mest kända spöken, överste Aleksi. Enligt sägnen hittade han sin hustru i sängen med en annan man vilket ledde till att Aleksi tog livet av sig. Sedan dess påstås det att han visar sig med huvudet under armen, orsakar obehag och ställer till med oreda. Fotografierna togs 2024.
Bild 25-32: Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna, Lappland. Gruvbolagets första disponent som även är känd som stadens grundare, Hjalmar Lundbohm, lät uppföra disponentbostaden i etapper åren 1895-1910. Efter att han lämnade Kiruna år 1920 har gården använts av till exempel föreningar och som museum. I Lundbohms arbetsrum, som är stängt för allmänheten, har man känt doften av cigarrök och sett hur en trasig gammal klocka plötsligt börjar gå och visa rätt tid. Enligt berättelserna beror inte spökerierna enbart på Lundbohm själv utan även de stenar han tog med sig från en gammal samisk offerplats. Jag har själv tillbringat en natt i byggnaden. Den var väldigt odramatisk, men vid ett tillfälle blev det plötsligt isande kallt i matsalen där vi var. Vi hörde även något som lät som sång någonstans i byggnaden. År 2017 flyttades Hjalmar Lundbohmsgården till sin nya plats vid foten av Luossavaara. Fotografierna togs 2010-2013.
Bild 33-40: Torpa stenhus i Tranemo kommun, Västergötland började uppföras kring år 1470 och påstås hemsökas av inte mindre än fem olika spöken. De vita hästarna ska enligt sägnen visa sig för Torpas ägare inför densammes förestående död. Grå frun sörjer den danska fången som hon var förälskad i och som hennes far lät avrätta. Andra spöken ska vara den unga kvinna som ska ha blivit inmurad i väggen eftersom hennes far var rädd för att hon fört med sig pesten efter en resa till Danmark samt den lilla pojken Gustav Stenbock som drunknade i brunnen. Även pojkens far, greve Gustaf Otto Stenbock påstås hemsöka Torpa ifall man kallar på honom. Fotografierna togs 2017.
Bild 41-43: von Echstedtska gården i Säffle kommun, Värmland, byggdes 1762-1764. Gårdens mest framträdande spöke påstås vara en piga som arbetade där på 1700-talet. Hon var spökrädd och en kväll mötte hon verkligen ett spöke som hon slängde den tunga gårdsnyckeln på. Nyckeln träffade, spöket föll död till marken och visade sig vara hennes käresta som klätt ut sig. Pigan sägs efter det ha dött av sorg. Fotografierna togs 2017.
Bild 44-52: Östermalmsskolan i Kiruna, Lappland. Skolbyggnaderna uppfördes åren 1928-1930. Idag huserar kulturföreningar, en tandläkarmottagning och Sametinget i de båda huskropparna. Jag är mer eller mindre uppvuxen på Östermalmsskolan och tillbringade otalig tid där under alla möjliga timmar på dygnet. Bland fenomenen som jag och många andra upplevde kan nämnas dörrar som öppnades, kalla vindpustar, ljudet av fotsteg, känslan av en osynlig närvaro och en svartklädd uppenbarelse i en specifik dörröppning. Fotografierna togs 2003-2018.