Så här inför sommaren tänkte jag tipsa om mer eller mindre kända, och i vissa fall obskyra, sevärdheter som är värda att stanna vid ifall du har vägarna förbi. Samtliga finns inom Sveriges gränser. Nåja, ett av tipsen ligger precis på gränsen men den får vara med i alla fall. 
Bild 1-3: Hedareds stavkyrka (Västergötland)
Sveriges enda bevarade stavkyrka, uppförd under tidigt 1500-tal, finns i Hedared i Borås kommun och är väl värd ett besök.  
Bild 4-5: Källan i Husaby (Västergötland)
Enligt sägnen lät Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, döpa sig vid den här lilla källan i Husaby. Alldeles intill ligger Husaby kyrka som byggdes kring samma tidsperiod, det vill säga kring år 1000.   
Bild 7-8: Borgvattnets prästgård (Jämtland)
Oavsett om du tror på spöken eller inte så är den ökända prästgården i Borgvattnet värd ett stopp ifall du ändå har vägarna förbi. Det vilar onekligen en speciell stämning över huset med den ogästvänliga fasaden.   
Bild 9-11: Tännforsen (Jämtland)
Tännforsen är Sveriges största vattenfall och ligger bara ett par mil från Åre.    
Bild 12-13: Njupeskär och Old Tjikko (Dalarna)
I Fulufjällets nationalpark i Dalarna finns Njupeskärs vattenfall som räknas som Sveriges högsta. Om du följer leden uppför berget hittar du granen Old Tjikko som genetiskt sett är världens äldsta trädklon, ca 9550 år gammal.  
Bild 14-17: Munkängarna (Västergötland)
Intill det gamla stenbrottet i Kinnekulle ligger Munkängarna som kanske är mest välbesökta i början av sommaren då ramslöken blommar. Platsen är fin för en lätt vandring annars också.  
Bild 18-24: Rallarkyrkogården (Lappland)
Den gamla kyrkogården i Tornehamn på vägen mot Riksgränsen är främst tillägnad de rallare och övriga som bidrog till att förbinda nordligaste Sverige och Norge med järnväg i början på 1900-talet. Här vilar många som gick under på grund av sjukdomar eller olyckor i samband med arbetet. Särskilt stämningsfullt blir det i tystnaden som följer efter att ett tåg passerat högre upp i skogen.
Bild 25-26: Minnesmärket i Vassijaure (Lappland)
Vid järnvägsstationen i Vassijaure finns en minnessten tillägnad värnpliktige Sven Sjöberg från Piteå, den enda svenska armésoldaten som dödades i strid under andra världskriget. Ett tyskt flygplan kom över på fel sida av gränsen och öppnade eld när det besköts av svenskt luftvärn. Sven Sjöberg träffades så illa att han avled av sina skador några timmar senare på Kirunas lasarett.  
Bild 27-30: Trollsjön (Lappland)
Numera finns en parkering längs vägen till Riksgränsen som gör Trollsjön till ett mer tillgängligt besöksmål, åtminstone sett till parkering. När du väl parkerat har du framför dig en vandring på ca sex kilometer i gradvis stigande terräng genom dalen Kärkevagge som bjuder på natur som påminner om terrängen på Island, i Skottland och den svenska fjällvärlden på en och samma gång. I slutet av dalen ligger Trollsjön omsluten av bergväggar.   
Bild 31-34: Torpa stenhus (Västergötland)
Torpa stenhus, beläget ett par mil öster om Borås, har anor från 1400-talet och är rent historiskt en intressant plats, inte minst tack vare Torpas kopplingar till Gustav Vasa. 
Bild 35-42: Varnhems klosterkyrka (Västergötland)
Klosterkyrkan som började uppföras år 1150 är inte värd bara ett besök utan flera. När man går in i kyrkan första gången är det lätt att få för sig att man befinner sig i Italien eller något annat land kring Medelhavet.
Bild 43-44: Älgafallet (Bohuslän/Østfold)
Älgafallet/Elgåfossen ligger precis på gränsen mellan Sverige och Norge. Du kan parkera i vilket som av länderna och det är bara en kort promenad till själva fallet. Rekommenderas!